1
Misdom Consort

 

De Lege Ruimte en het Kamermuziekparadijs
La Troupe

 

 

Fotoimpressie van de voorstelling op 1 juni 2014 in De Nieuwe Kolk te Assen en op 14 september 2014 in Aalden
 

 

______________________________________________________________________________________

 

     

Twee seizoenen geleden speelde De Lege Ruimte in - toen nog - theater Kleintje Kolk de kameropera's 'Cafe Amante' en 'Linke Lusten'. De voorstelling kreeg een recensie met maar liefst vijf sterren - het maximum - in Dagblad van het Noorden en recensent Job van Schaik schreef: "Het is opera buffa (Italiaans voor komische opera) zoals opera buffa bedoeld is. Met publiek dat joelt en lacht en wijn drinkt." De opera's zijn na de premiere nog veel gespeeld, voornamelijk op locatie. Ze staan nog steeds op het repertoire.
De opera buffa's maken deel uit van een onderzoek van De Lege Ruimte naar het theater en muziektheater in de 17e en 18e eeuw. Met de nieuwe voorstelling 'La Troupe' keert De Lege Ruimte terug naar haar core business: het theater. In 'La Troupe' staat het werk van de grootste komedieschrijver Moliere (1622 - 1673) centraal.We zijn getuige van de lotgevallen van de leden van Molieres gezelschap achter de schermen tijdens een opvoering van 'De Ingebeelde Zieke', het stuk waarin Moliere zelf de hoofdrol speelde en dat - letterlijk - zijn dood betekende. Er is roddel en achterklap en geleidelijk herkennen we personages uit diverse andere stukken van de Grote Meester als 'Tartuffe', 'Don Juan' en 'De Mensenhater'. Werden de opera's in een relatief kleine bezetting uitgevoerd, met 'La Troupe' pakt De Lege Ruimte groots uit met een uitgebreid ensemble en met live muziek. Ook nu weer werkt De Lege Ruimte samen met Het Kamermuziekparadijs uit Tynaarlo. Een ensemble van houtblazers speelt muziek van componisten uit Molieres tijd.
'La Troupe' is een even groteske als respectvolle ode aan Moliere. Het publiek neemt ook nu weer plaats op de speelvloer en wordt nadrukkelijk bij de handeling betrokken. O ja, en er mag gedronken worden!

La Troupe , auteur, librettist en regisseur Jos Visscher
Muziek, arrangementen van Jan Misdom
Solisten, sopraan  Alina Rozeboom, alt-mezzo Eske Tibben,
Acteurs, Jan de Boer, Sonja Speelman, Aly Kampinga, Dick van Veen, Ellen Meijer, Esther Wybenga, Bert Rossing, Tom van Doesem.
Leden van het Misdom Consort o.l.v. Jan Misdom. fluit Carien Stuker, Marjan Laseur, klarinet Jan Misdom, Gerda Geutskens, basklarinet Martin Morsman, fagot Iekelien Koopmans.

Muziek bij La Troupe

De combinatie van klassieke muziek met humoristisch theater is zeker niet nieuw, voor velen blijkt echter bloedstollend mooie muziek gecombineerd met dol-dwaze teksten een enorme verrassing te zijn.
Diverse recensies en reacties vanuit het publiek op eerdere producties van Misdom en Visscher onderstrepen die gedachte; er wordt o.a. gesproken van de wervende kracht die van bovengenoemde combinatie (humor en serieuze muziek) uitgaat wat betreft het leren waarderen en begrijpen van klassieke muziek.

Voor de muziek bij La Troupe heeft Jan Misdom o.a. gebruik gemaakt van delen uit werk van Pergolesi (Stabat Mater), Brahms (Liebeslieder-Walzer)- beide hoogtepunten uit de muziekliteratuur hier in een verrassend jasje gestoken- en een onbekend meesterwerk van Myslivecek (Octet).
Het concept is daarbij vrijwel gelijk aan eerdere succesvolle producties van Misdom en Visscher, het grote verschil is echter de massaliteit van La Troupe in tegenstelling tot de kleine bezetting bij vorige operaatjes.
Veel meer dan bij de vorige kamerproducties speelt bij La Troupe het woord overweldiging een voorname rol.